Waarom groenestroomcertificaten afschaffen een goed idee is

Bedrijven die overwegen om in zonnepanelen te investeren, worden dikwijls tegenhouden door de complexe subsidieregelgeving. De groenestroomcertificaten worden niet meer uitgereikt per 1.000 kWh, maar vermenigvuldigd met een bandingfactor. En dat creëert heel wat onzekerheid. Beter is het om de groenestroomcertificaten af te schaffen en zonnepanelen volledig fiscaal aftrekbaar te maken.

Wat zijn groenestroomcertificaten?

groenestroomcertificatenGroenestroomcertificaten zijn een vergoeding voor eigenaars van zonnepanelen die groene stroom opwekken en teruggeven aan het stroomnet. Vóór 2013 kreeg je een waardepapier per 1.000 kWh opgewekte stroom dat je aan de netbeheerder kon verkopen. Die regelgeving is sinds 1 januari 2013 aangepast. Voor installaties tot 10 kW moet je 4.348 kWh opwekken om één certificaat te ontvangen, wat betekent dat je meer dan 1.000 kWh moet produceren. Sinds 1 juli 2015 is de subsidieregeling voor installaties tot 10kWp zelfs volledig afgeschaft. Voor grotere installaties is er nog steeds overheidssteun.

Subsidieregeling in België is complex

De huidige subsidieregeling voor zonnepanelen in België (zeker in Wallonië) is te complex. De basisprijs voor groenestroomcertificaten wordt namelijk vermenigvuldigd met een bandingfactor die elke drie maand herzien kan worden. Bedrijven krijgen geen certificaat per 1.000 kWh opgewekte stroom meer, maar de hoeveelheid kWh voor één certificaat is afhankelijk van de bandingfactor. Die factor geeft weer welk aandeel van een certificaat je ontvangt per 1.000 kWh elektriciteitsproductie.

De regelgeving creëert onzekerheid waardoor bedrijven minder geneigd zijn om de stap richting PV-installaties te zetten.

Zonnepanelen 100% aftrekbaar maken

In plaats van de huidige, complexe subsidieregelingen te handhaven, zou de Belgische staat de investering in zonnepanelen voor bedrijven beter 100% fiscaal aftrekbaar maken, te spreiden over een termijn naar keuze van het bedrijf zelf. Elke ondernemer zal onmiddellijk de waarde van een zonnepanelen kopendergelijke maatregel begrijpen.

Dat levert heel wat voordelen op:

  • De PV-investeringen worden veel interessanter voor de bedrijven.
  • België zal aan de quota voor groene stroom voldoen.
  • Door de fiscaal aantrekkelijke zonnepanelen wordt België voor internationale bedrijven een stuk aantrekkelijker. Het gevolg is meer werkgelegenheid.

Wil je meer weten over de troeven van zonnepanelen voor jouw bedrijf? Contacteer ons voor advies op maat.

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie