Voor eens en voor altijd: de levensduur van zonnepanelen onder de loep

Over de levensduur van zonnepanelen bestaat heel wat onduidelijkheid. Terugverdientabellen worden dikwijls op 25 jaar berekend, terwijl de werkelijkheid er anders uitziet. In dit artikel helpen we de onwaarheden voor eens en voor altijd de wereld uit.

levensduur zonnepanelenProductgarantie is niet hetzelfde als levensduur

Heel wat mensen zijn overtuigd van het tegendeel, maar de levensduur van zonnepanelen bedraagt geen 25 jaar. Dat getal is de opbrengstgarantie: de door de fabrikant gegarandeerde opbrengst in vergelijking met de initiële opbrengst bij de installatie.

Sommige mensen denken zelfs dat zonnepanelen maar 10 jaar meegaan. Ook hier ligt de garantieperiode aan de oorsprong van de misvatting. Een standaard paneel krijgt een productgarantie  van 10 jaar van de fabrikant, de betere zonnepanelen 12 jaar en in sommige gevallen bedraagt de garantieperiode 25 jaar (zoals bij het Sunpower-paneel).

De levensduur van zonnepanelen is 40 jaar

Een zonnepaneel bevat geen bewegende delen, de halfgeleider (de siliciumcel) gaat niet stuk of raakt ook niet op, dus zonnepanelen gaan best wel langer mee dan de meeste mensen denken.

In onze berekening van de Total Cost of Ownership gaan we uit van een levensduur van 40 jaar om de reële waarde van een investering in zonnepanelen te bepalen. In Duitsland zijn er PV-installaties die ondertussen ruim 30 jaar werken, de oudste is zelfs al 60 jaar actief.

Rendementsverlies blijft beperkt

Het rendementsverlies is niet zo gauw een reden om je zonnepanelen te vervangen. Uiteindelijk verliest een hoogrendementszonnepaneel maar 0,125% van z’n vermogen per jaar en een duurzaamheid zonnepanelenconventioneel paneel tussen 0,45 en 0,65% per jaar.

Het is ook geen probleem dat het rendement van zonnepanelen er lichtjes op achteruitgaat. De kinderen die huis uit trekken, elektrische toestellen die steeds zuiniger worden: woningen hebben minder energie nodig naarmate de bewoners ouder worden. Logischerwijs is het geoorloofd dat de PV-installatie dan minder opbrengt, want zo kan er nooit sprake zijn van overproductie.

De idee dat zonnepanelen dus maar een beperkte levensduur hebben, klopt niet en is uiteraard geen reden om niet in groene energie te investeren.

Wil je meer weten over de levensduur van zonnepanelen? Neem dan snel contact op!

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie