Onwetendheid dikwijls oorzaak van gebrek aan groenestroominvesteringen

Er doen heel wat verhalen de ronde over zonnepanelen en investeringen in groene stroom. Vooral sinds de overheid de subsidies heeft teruggeschroefd, heerst er zowel bij bedrijven als groenestroominvesteringenparticulieren veel onduidelijkheid. Die onwetendheid is in vele gevallen de oorzaak van het gebrek aan groenestroominvesteringen. En dat is jammer, omdat zonnepanelen en groene stroom nog altijd een stabiel rendement opleveren.

Subsidies zonnepanelen blijven van kracht

De Belgische overheid heeft begin dit jaar onvoldoende en onduidelijk gecommuniceerd over de subsidieregeling rond zonnepanelen. Heel wat mensen gaan ervan uit dat de subsidies voor zonnepanelen volledig zijn afgeschaft, maar dat klopt niet. Tot 1 juli van dit jaar zijn er nog wel subsidies voor particuliere installaties (met een vermogen minder dan 10 kWp).

Voor installaties die meer dan 10 kWp stroom genereren, blijven de groenestroomcertificaten van kracht. Het financieel rendement draait rond de tien procent. Er is evenwel geen netvergoeding te betalen. Hoe dan ook blijven zonnepanelen een interessante investering, vooral dankzij de lage aankoopprijs. Je bent bovendien zeker van een langetermijnrendement (van 40 jaar) en een stabiele en controleerbare energieprijs.

subsidies zonnepanelen bedrijvenDe total cost of ownership van groenestroominvesteringen

Om het rendement van zonnepanelen te onderzoeken, moet je de total cost of ownership (TCO) als maatstaf nemen. Building Energy biedt een TCO-rekenmodel van veertig jaar. We houden rekening met de variabelen die de PV-installatie gedurende veertig jaar performant houden: het onderhoud en de monitoring van middelgrote en grote installaties en de vervanging van de omvormers om de twaalf jaar.

Duidelijkheid en zekerheid over de hele lijn

Investeren in zonnepanelen is rendabel én transparant. Het rendement is vooraf gekend, zowel tijdens de looptijd van de groenestroomcertificaten (vijftien jaar) als daarna. Dit mag je verwachten:

  • Particulieren betalen 16 cent per kWh (kilowattuur) voor een periode van 40 jaar.
  • Voor bedrijven bedraagt de kost tussen 5 en 9 cent per kWh voor dezelfde periode.

Bovendien ben je niet afhankelijk van de prijsschommelingen van fossiele brandstoffen wanneer je in groene stroom investeert. En dat is absoluut een voordeel, want de markt is erg onvoorspelbaar.

Stabiel rendement klinkt als muziek in de oren van de banken

Voor bedrijven is het niet altijd gemakkelijk om projecten via een bank gefinancierd te krijgen. Financiële instellingen worden almaar strenger en willengroene energie zekerheid. En net dat bieden groene stroominvesteringen. Het rendement is namelijk stabiel; tien procent is hoog genoeg om een lening te kunnen afsluiten. Als je het bedrag voor de installatie bijvoorbeeld leent aan 2,2 procent, krijg je nog altijd een voordeel van 7,8 procent gedurende de looptijd van de groenestroomcertificaten.

Een gefinancierde PV-installatie geeft je bovendien de mogelijkheid om je bedrijfswinsten in andere zaken te investeren.

Wil je meer info of ben je op zoek naar advies op maat? Neem gerust contact met ons op!

2 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie