De prijs van zonnepanelen: hiermee moet je rekening houden

Zonnepanelen maken gebruik van geavanceerde technologie en worden almaar performanter. De techniek gaat erop vooruit, maar de prijs van zonnepanelen daalt elk jaar. Welke factoren hebben een invloed op die prijs? Wij zetten de voornaamste op een rijtje en maken je wegwijs.

Type zonnepanelen

prijs zonnepanelenSunpower is een Amerikaanse leverancier van zonnepanelen en staat bekend als een van de beste, maar ook duurste ter wereld. De zonnepanelen halen een erg hoog rendement (tot 345Wp per paneel) en bieden een erg lage degradatie (gegarandeerd 0,25% per jaar, in realiteit 0,125% per jaar).

Bij conventionele zonnepanelen (geproduceerd in bijvoorbeeld Zwitserland, Turkije of Taiwan) moet je opletten met de fabrieksgaranties, zowel voor het paneel zelf als voor de gegarandeerde opbrengst ervan. Die moeten na 25 jaar 80% bedragen. De prijs van zonnepanelen is ook afhankelijk van de productieplaats. Binnen de Europese Unie zal die hoger liggen dan erbuiten, omdat ook de loonkosten in Europa hoger liggen.

Bekabeling en de kabelgoten

Voor de bekabeling moet je een solar-kabel gebruiken. Die mag niet op de dakvloer rondslingeren. Kabelgoten (al of niet in de structuur geïntegreerd) zijn een noodzaak en hebben ook een impact op de kostprijs.

Draagstructuur

De draagstructuur van zonnepanelen moet uit aluminium met inox bevestigers bestaan. Gegalvaniseerde bevestigers zijn geen goed idee. Building Energy heeft eigen gepatenteerdezonnepanelen kopen draagstructuur ontwikkeld om panelen in portret en onder diverse hoeken te kunnen installeren, met een maximale output (portret zorgt voor betere vuilafspoeling dan landschapsmontage) en maximale koeling (open draagstructuur en lange convectieweg). Ook de ballastblokken hebben we zelf ontwikkeld en op maat van de structuur, zodat er geen stoeptegels gebruikt moeten worden en alles op elkaar afgestemd is. Er bestaat geen risico op wegwaaien of schade aan het dak. Er worden namelijk rubbers van 2,5 cm dik onder de aluminium profielen en betonnen ballastblokken gelegd.

Omvormers

De omvormers zetten de zonne-energie om in elektriciteit en vormen een cruciaal onderdeel van elke PV-installatie. Er is veel keuze, maar weinig kwaliteit. SMA is heel bekend, maar daarom niet de beste machine. Ook ABB (van Zwitserse makelij) doet het erg goed. Building Energy biedt beide merken aan. Bij gebruik van Aziatische omvormers (wij hebben ook een budget-omvormer, hiervoor gebruiken we Omnik) moet er gelet worden op de fabrieksgaranties.

Total cost of ownership

zonnepanelen prijsConfiguratie is belangrijk. Let niet alleen op de initiële investering, maar zeker op het langetermijneffect. De berekening  van de TCO (Total Cost of Ownership) is belangrijk, waarbij je rekening moet houden met de degradatie van de installatie, de jaarlijkse – geïndexeerde – netvergoeding, het vervangen van de omvormers na een twaalftal jaar, enzovoort.

Een eenvoudige terugverdientabel die de investering deelt door de jaarlijkse uitgespaarde energie volstaat niet meer.

De prijs van zonnepanelen in relatie met de hoeveelheid energie

Een belangrijk element om de prijs van zonnepanelen te berekenen is de hoeveelheid energie die je installatie kan opwekken. Dat wordt nog belangrijker wanneer je dak beperkt is in oppervlakte. Je hebt namelijk voldoende zonnepanelen nodig om aan je energiebehoefte te voldoen. Wanneer je niet voldoende panelen kunt installeren, moet je de hoeveelheid restenergie aankopen.

Door de degradatie van je PV-systeem zal je op termijn sowieso restenergie moeten aankopen. De hoeveelheid stijgt elk jaar een beetje. Bovendien moet je ook rekening houden met de jaarlijks stijgende energieprijzen. Zo steeg de energieprijs de voorbije elf jaar gemiddeld met 5,45%.

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie