Oriëntatie van zonnepanelen verliest aan belang

Je wíl wel je onafhankelijkheid bewijzen door je eigen electriciteit op te wekken met foto-voltaïsche zonnepanelen, maar iedereen heeft het je altijd afgeraden, omdat je dak niet optimaal geöriënteerd is? Wel, dat argument behoort definitief tot het verleden. Dankzij het toepassen van solar optimizers kan je elk zonnepaneel individueel laten opbrengen, zonder dat dit de totaliteit van de PV-installatie beïnvloedt.


Een klassieke PV-installatie bestaat uit een aantal in serie aan elkaar geschakelde zonnepanelen, ook strings genoemd. Deze strings worden aan de omvormer verbonden, die van de gelijkstroom die de zonnepanelen produceren, wisselstroom maakt (van DC naar AC). Daarnaast zorgt de omvormer ook voor de keuze van het optimale vermogen aan stroom dat door de panelen naar de omvormer gestuurd wordt, om ervoor te zorgen dat de PV-installatie zo goed mogelijk werkt. Zo goed mogelijk werken is echter relatief. Wanneer één zonnepaneel in een string in de schaduw van bijvoorbeeld een schoorsteen komt te liggen, wordt de hele string aan de verminderde prestatie van dat ene zonnepaneel aangepast. De zonnepanelen die veel stroom leveren zullen minder stroom aan de omvormer afgeven, en het paneel dat in de schaduw ligt en dus minder goed opbrengt, zal net te veel stroom moeten afgeven, wat kans op oververhitting inhoudt, en dus schade aan de foto-voltaïsche cellen. Het rechtstreekse gevolg is dat de hele string slechter presteert dan wat eigenlijk echt mogelijk is.

Solar optimizers leveren hier de ideale oplossing voor. Het afgegeven vermogen wordt door de optimizer geregeld, en omdat er per paneel één optimizer wordt gebruikt (behalve in specifieke toepassingen waar er per twee zonnepanelen één optimizer wordt gebruikt), gebeurt het regelen van het vermogen per paneel. Wanneer een zonnepaneel in een bepaalde string in de schaduw ligt, wordt er als het ware een bypass gecreëerd die er voor zorgt dat dit zonnepaneel geen negatief effect heeft op de volledige string. De string kan dus aan optimaal vermogen blijven functioneren.
Omdat het regelen van het vermogen aan de panelen gelinkt is, kan de omvormer precies doen waar z’n naam voor staat; het omvormen van gelijkstroom naar wisselstroom. Hierdoor wordt de omvormer een eenvoudiger toestel dan bij installaties zonder optimizers.

Het effect van solar optimizers op een totaalinstallatie is groot, zelfs wanneer de oriëntatie en helling zeer goed zijn. De zonnepanelen zullen sowieso makkelijk 2% meer opbrengst hebben, en de omvormer kan aan een rendement groter dan 97% functioneren (het rendement van tradionele omvormers heeft een plafond van 97%). Bij complexe PV-installaties, zoals wanneer strings verschillende oriëntaties hebben, of er schaduwzones aanwezig zijn, is er geen nood om per oriëntatie een aparte omvormer te installeren; alle panelen, ongeacht hun helling en oriëntatie kunnen op dezelfde omvormer worden aangesloten. Dit scheelt in aankoop- en installatiekost.

De optimizers laten ook monitoring van de installatie op paneel-niveau toe; elk zonnepaneel wordt apart opgevolgd, wat visueel wordt gemaakt via een eenvoudige app op je smartphone of via een webportaal op je computer. De installatie moet uiteraard wel een internetverbinding krijgen, en dan kunnen de installateur én de eigenaar de installatie in detail opvolgen, paneel per paneel. Zo kan bij een probleem snel en adequaat worden ingegrepen.

Dankzij solar optimizers wordt het rendement van uw PV-installatie écht geoptimaliseerd.