Kan crowdfunding voor zonnepanelen ook in België?

Crowdfunding is aan een steile opmars bezig. In allerlei sectoren beslissen mensen om samen in een project te investeren, zonder dat ze afhankelijk zijn van een lening bij de bank. Ze investeren niet alleen, ze krijgen er ook meteen iets voor terug. Ook crowdfunding voor zonnepanelen is populair, althans in onze buurlanden. België hinkt achterop, terwijl er een enorm potentieel voor het grijpen ligt. Tijd om daar verandering in te brengen!

crowdfunding zonnepanelenCrowdfunding ook interessant om zonne-energie te financieren

Zoals het woord zelf zegt, haalt crowdfunding het geld bij de ‘crowd’ (het publiek). Er wordt geen beroep gedaan op een lening bij de bank. Als particulier kan je mee intekenen en investeer je samen met gelijkgezinden in een duurzaam project. Het principe wordt in heel wat sectoren toegepast en ook zonnepanelen lenen zich er perfect voor. Het voordeel is tweeledig:

  • Mensen die niet kapitaalkrachtig genoeg zijn, kunnen toch investeren in groene energie.
  • Mensen wier dak niet groot genoeg is om groene stroom te produceren, krijgen de mogelijkheid om groene stroom te gebruiken.

Nederland voorloper op het gebied van crowdfunding

Nederland is een van de voorlopers op het gebied van crowdfunding voor zonnepanelen. Het is een investeringsvorm met een aanzienlijke groeimarge en een beperkt risico. De bijdrage per persoon is niet groot en de vele kleine bedragen maken een groot geheel. Bovendien verdienen zonnepanelen zichzelf terug en staan ze garant voor een rendement op lange termijn.

België blijft achter

In België krijgt crowdfunding voor zonnepanelen nog geen voet aan de grond. Er bestaat enkel een systeem waarbij ondernemingen een lening kunnen aanvragen via crowdfunding. Maar groepsaankoop zonnepaneleneffectieve deelname in de langetermijnopbrengst van duurzame energiecentrales wordt in België niet aan particulieren aangeboden.

En dat is jammer. Het potentieel van zonnepanelen is namelijk heel groot. Bovendien is er juridisch en technisch geen enkel obstakel om ook in België iedereen te laten meegenieten van de financiële voordelen van de groene revolutie.

Laten we de krachten bundelen

Heb je interesse in crowdfunding voor zonnepanelen? Laat dan van je horen! Dit is een oproep om samen met Building Energy een team te vormen, groene energie in België een nieuwe impuls te geven en tegelijkertijd de investering te democratiseren.

Contacteer ons vandaag nog, zodat we de krachten kunnen bundelen.

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie